Browsing by Author "AYDIN, Nejat"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item BAZI BAKTERİYEL PATOJENLERİN YUMURTA KABUĞUNDAN PENETRASYONU(2005) AYDIN, Nejat; Veteriner FakültesiBu çalışmada, yemeklik yumurta ve embriyolu yumurta kabuğundan insanlar için patojen olan bazı bakterilerin penetrasyonunun belirlenmesi amaçlandı. Araştırmada, tavuklardan izole edilen Escherichia coli, Salmonella enteritidis ve Campylobacter jejuni suşları kullanıldı. Denemeler, biri kontrol olmak üzere 80 yumurtadan oluşan 4 deneme grubunda 3 tekrarlı olarak gerçekleştirildi. Escherichia coli, Salmonella enteritidis ve Campylobacter jejuni suşlarının taze kütürleri, steril svaplarla yumurta kabuklarına sürüldü. Daha sonra yumurtalar farklı depolama koşullarında inkubasyona bırakıldı ve inkubasyonun 3., 7., 14., 21. ve 30. günlerinde yumurta kabuğundan, albuminden ve sarısından ekimler gerçekleştirildi. E.coli izolasyonu için ekimler kanlı agar ve MacConkey agara, C.jejuni için modifiye Preston (CCDA) agara yapıldı. Salmonella enteritidis izolasyonu için ise selektif zenginleştirme ve PCR metodu kullanıldı. Farklı günlerde yapılan izolasyon çalışmaları ile, E. coli, S. enteritidis suşlarının 3. ve 7. günde sadece yumurta kabuğundan yapılan ekimlerde izole edilebildiği, C.jejuni nin ise izole edilemediği belirlendi. Denemenin 14., 21. ve 30. günlerinde yapılan ekimlerde ise kabuğa sürülen etkenlerin hiçbiri izole edilemedi. Yumurta akından ve sarısından hiçbir bakteri izolasyonu yapılamaması, bu etkenlerin bu depolama koşullarında yumurta kabuğundan penetre olmadığını gösterdi.Item BAZI BAKTERİYEL PATOJENLERİN YUMURTA KABUĞUNDAN PENETRASYONU(2005) AYDIN, Nejat; Veteriner FakültesiBu çalışmada, yemeklik yumurta ve embriyolu yumurta kabuğundan insanlar için patojen olan bazı bakterilerin penetrasyonunun belirlenmesi amaçlandı. Araştırmada, tavuklardan izole edilen Escherichia coli, Salmonella enteritidis ve Campylobacter jejuni suşları kullanıldı. Denemeler, biri kontrol olmak üzere 80 yumurtadan oluşan 4 deneme grubunda 3 tekrarlı olarak gerçekleştirildi. Escherichia coli, Salmonella enteritidis ve Campylobacter jejuni suşlarının taze kütürleri, steril svaplarla yumurta kabuklarına sürüldü. Daha sonra yumurtalar farklı depolama koşullarında inkubasyona bırakıldı ve inkubasyonun 3., 7., 14., 21. ve 30. günlerinde yumurta kabuğundan, albuminden ve sarısından ekimler gerçekleştirildi. E.coli izolasyonu için ekimler kanlı agar ve MacConkey agara, C.jejuni için modifiye Preston (CCDA) agara yapıldı. Salmonella enteritidis izolasyonu için ise selektif zenginleştirme ve PCR metodu kullanıldı. Farklı günlerde yapılan izolasyon çalışmaları ile, E. coli, S. enteritidis suşlarının 3. ve 7. günde sadece yumurta kabuğundan yapılan ekimlerde izole edilebildiği, C.jejuni’nin ise izole edilemediği belirlendi. Denemenin 14., 21. ve 30. günlerinde yapılan ekimlerde ise kabuğa sürülen etkenlerin hiçbiri izole edilemedi. Yumurta akından ve sarısından hiçbir bakteri izolasyonu yapılamaması, bu etkenlerin bu depolama koşullarında yumurta kabuğundan penetre olmadığını gösterdi.